Oliver Amdrup-Chamby om vitaminpiller og kosttilskud: Hvad skal man (ikke) vælge og hvorfor?

Interview med Oliver Amdrup

Har du også været lidt forvirret over, hvorvidt dét at tage vitaminer og andre kosttilskud er en god idé? Og har du været i tvivl om, hvilke vitaminer eller kosttilskud, der ville være de rigtige for lige netop dig? Det har jeg. Jeg er blevet klogere på emnet med årene, fordi jeg er dykket ned i det, men jeg er stadigvæk langt fra ekspert. Det er Oliver Amdrup-Chamby til gengæld. Han er stifter af Puori, og han har en mission om at gøre en forskel i forhold til mængden af miljøgift, vi i dag bliver udsat for gennem vores fødekæde, miljø og sågar i kosttilskud. I artiklen her, gør Oliver os lidt klogere på vitaminer og kosttilskud med fokus på, hvad vi (ikke) bør vælge og hvorfor.

“Det handler om at understøtte sin krop og sit hoved bedst muligt, hvad enten det gælder fysiske eller mentale behov.”

Hvad er kosttilskud egentlig? Hvad indebærer begrebet?

Når man bruger kosttilskud, supplerer man, via et aktivt virkemiddel, såsom vitaminer, essentielle fedstyrer eller specifikke proteiner, sin kost for enten at minimere en decideret mangel eller i flere og flere tilfælde for at optimere sit næringsindtag.
Det kan være, at man tager et tilskud af fiskeolie i form af kapsler, fordi man får for lidt Omega-3 fra sin kost. Det kunne også være, at man som vegetar/veganer supplerer sin kost med vitamin B12, fordi det kan være sværere at få tilstrækkeligt med B12 fra planter.


Hvorfor er det en god idé at tage kosttilskud, når vi taler om fysisk, men også mentalt, velvære?

Det handler om at understøtte sin krop og sit hoved bedst muligt, hvad enten det gælder fysiske eller mentale behov. For at bruge en ekstremt forsimplet metafor, kan man forestille sig en racerbil der skal tunes, have den rigtige benzin, den rigtige olie, sågar det rigtig udstyr i forhold til hvilket race den skal køre. I det mere menneskelige behov, skal vores kroppe og hjerner også have den rigtige olie og den rigtige benzin; mangler vi eksempelvis Omega-3, ville nogle processer ikke fungere optimalt. Når vi får mindre sollys om vinteren, kan det både påvirke vores hormoner, humør og immunforsvar. Og med mindre sollys producerer vi også mindre D-vitamin, så her kan et tilskud af D-vitamin være godt, hvilket den danske Fødevarestyrelse i øvrigt også anbefaler man tager over vinteren.

Jo bedre vi bliver til at måle og justere det menneskelige behov via blod, spyt, urin, fæces prøver osv., des bedre kan vi supplere vores livsstil med kost og kosttilskud. Indtil vi har dette på plads, kan man benytte sig af makro-forhold og større analyser, som eksempelvis viser, at hovedparten af danskerne ligger under det normale D-vitamin behov om vinteren, hvor vi har et endnu større behov for at have et stærkt immunforsvar. Faktisk ville et af de billigere forebyggende tiltag formentlig være, at alle danskere blev testet for D-vitamin om vinteren og doseret herefter. 

“Sørg for at det produkt du vælger, har et højt indhold af det aktive virkemiddel. Køber man eksempelvis fiskeolie, er det vigtigt at produktet har et højt indhold af Omega-3 (EPA & DHA).


For mange er kosttilskud en jungle at navigere i og der findes mange holdninger til, om det er en god idé eller ej. Hvad er dit råd til at navigere i den jungle?

Det er en stor jungle at navigere i og det er tæt på umuligt at lave en ”one-size-fits-all” model, fordi vi mennesker er forskellige.

Der er 3 ting, jeg ville tage med, hvis jeg ikke havde mulighed for at blive testet og analyseret af ”functional nutritionists”:

  1. Vælg de produkter, der generelt er flest positive studier omkring, gode referencer etc. Det kunne være: En multi vitamin, ekstra D-vitamin, fiskeolie, magnesium og pre- og probiotika.

  2. Sørg for at det produkt du vælger, har et højt indhold af det aktive virkemiddel. Ikke fordi meget altid er lig med bedre, men køber man eksempelvis fiskeolie, er det vigtigt at produktet har et højt indhold af Omega-3 (EPA & DHA).

  3. Dit produkt skal være transparent – så vælg firmaer der tester for tungmetaller, pesticider, BPA og lign. miljøgifte gennem 3. parts laboratorier og ikke mindst viser testresultaterne frem.

Vi er alle individuelle, så hvordan finder vi ud af, hvilke kosttilskud lige præcis vi har brug for ift. at have det bedst muligt?

Den billigste model er at starte fra toppen af listen med de vigtigste tilskud og eventuelt mærke efter, men det er temmelig upræcist, da de fleste mennesker, mig selv inklusiv, har meget svært ved at mærke, om man spiser en multi-vitamin eller ej. Den billigste og bedste model er derfor i første omgang, som nævnt, at spise en Multi-vitamin, ekstra d-vitamin, magnesium, fiskeolie og eventuelt tilføje pre- og probiotika.

Næste skridt er så at tage udvalgte tests. Det er et marked i udvikling og jeg er næsten sikker på, at vi om 20 år ikke tager nogle tilskud uden at vide vores specifikke behov baseret på data fra vores kroppe. Men til at starte med kan man tage test gennem eksempelvis BioWatch eller gå lidt dybere og dyrere til værks gennem Nordic Labs med en specialist tilknyttet.

Hvad bør man være opmærksom på i forhold til brug af kosttilskud?

Lige netop punkt 2 og 3 fra ovenstående spørgsmål; altså indholdet af det aktive virkemiddel i det respektive produkt du vælger samt renheden af produktet. Og især sidstnævnte. Jeg plejer at bruge mig selv som eksempel. Jeg har igennem +13 år taget vores fiskeolie dagligt. Det er meget få produkter, man bruger så regelmæssigt lige udover vandet i ens vandhane, sin favorit havregryn eller lign. Vi har alle hørt, at fisk indeholder tungmetaller pga. den miljøforurening vi har forvoldt planeten, men der er temmelig stor forskel på, hvor forurenet fisk er. Der kunne være tusinde gange mere kviksølv eller bly i én fisk end en anden. Så når jeg har spist ét produkt i 13 år, kunne jeg basalt set ikke vide om jeg har forurenet mig selv, med alverdens potentielle dårligdomme tilknyttet. Det er præcis derfor, vi startede Puori; så vi kunne dele data på hvert produkt, så man som forbruger kan føle sig oplyst.


Hele Puori’s mission er at alle batches af alle vores produkter bliver testet af et uafhængigt laboratorium (et 3. partslaboratorie) for at skabe transparens i en branche, der desværre ikke er særlig transparent – endnu! Vores mål er, at det vi gør i dag, bliver standard i fremtiden og ikke kun for kosttilskud, men alle de steder med risiko for miljøforurening og hvor vi i dag reelt ikke ved, hvad vi indtager af skidt. Vores vand, vores mad, vores indeklima og vores luft. Det er derfor, at vi i Puori siger ”Never accept not knowing”, da vi mener at man aldrig bør acceptere ikke at vide hvad man som forbruger indtager eller påfører sin krop.

Forrige
Forrige

Tilknytningsteori: Om hvorfor tilknytningen til vores forældre kan give udfordringer i vores nære relationer med Lene Bojer

Næste
Næste

Rebekka Gustafson om at leve med særlig sensitivitet