Mette vil ikke have børn. Men hvorfor er det et svært valg i det moderne samfund?

Interview med Maria Munch Jørgensen

Som I ved, er jeg med Mind Care Collective optaget af at dobbeltklikke på alt det, der fylder indeni os. For mange i 30’erne, fylder dét at ville have og at få børn – eller ikke at kunne få børn. Men for nogle fylder det også, ikke at ville have børn. Vi lever i et samfund, hvor fortællingen om ’kernefamilien’ er den normale og den mest ”rigtige” fortælling. Coach, Mette Munch Jørgensen, har for nyligt skrevet en bog om sit valg om ikke at ville have børn – et valg som hun til dagligt hjælper kvinder med at navigere i forhold til. Herunder kan du læse Mettes perspektiver på emnet.

 

“Hvad end man vælger at ville have børn eller ej, er det både grænseoverskridende og udmattende konstant at skulle konfronteres med sit valg”.

Mette, helt kort: Hvem er du?

Jeg er født i 1984 og gift med min store kærlighed, Troels, som jeg har været sammen med siden 2013. I dag er jeg barnfrihedscoach og hjælper kvinder med at stå stærkt i deres beslutning, uanset hvad den måtte være. Jeg er også personlig træner i min og min mands private træningsstudio BLOX training i Hørsholm, og arbejder desuden som kommunikationskonsulent for større, danske virksomheder. Og så er jeg nyudklækket forfatter til bogen ”Er du ikke bange for at fortryde?”

Majoriteten af danskere, ønsker sig børn. Du har ikke lyst til at få børn og har aldrig haft lyst. Hvorfor?

Det spørgsmål får jeg rigtig, rigtig ofte, og mit svar er altid det samme: ”Jeg har bare ikke lyst”.
Det interessante er, synes jeg, at det ikke er svar nok. Det bliver altid fulgt op med spørgsmålet: ”Jamen, hvorfor har du ikke lyst?

Omvendt kan kvinder, der gerne vil have børn, sagtens svare: ”Jeg har bare lyst til at få børn”. De bliver sjældent afkrævet nærmere forklaring om deres ønske – og det med rette! Vi skal have lov til at svare sådan, uden der skal graves efter en forklaring.

I vores samfund er det dog stadig ikke et validt svar at tilkendegive, at man bare ikke har lyst til at få børn. Der må ligge noget til grund, synes de fleste at mene.

Men hvad hvis der ikke gør?

 

Selvfølgelig vil man gå glip af noget i livet, hvis man ikke får børn. Omvendt vil man også gå glip af noget i livet, hvis man får børn, for alle valg medfører fravalg”.


Hvad er især udfordrende eller svært, når man har taget et valg om ikke at ville have børn i et samfund, hvor dét at skabe en familie med børn af mange anses som normalen?

Mange af de kvinder jeg taler med i mit virke som barnfrihedscoach og som forfatter til en bog om emnet beretter, at det er både grænseoverskridende og udmattende konstant at skulle konfronteres med sit valg. Når en kvinde vælger at gøre noget andet end normen, bliver hun bedt om at forklare sig igen og igen, og selvom afsenderen sjældent mener noget ondt med det, så føles det tungt og hårdt. Især når spørgsmålene får karakter af: ”Er du ikke bange for at fortryde?” eller ”Tror du ikke, du bliver ensom, når du bliver gammel?”

Jeg fra egen erfaring og fra erfaring med klienter, at mange barnfri eller frivilligt barnløse kvinder har spurgt sig selv om disse spørgsmål – og det er store, eksistentielle spørgsmål. De kan være både svære at holde på og svære at svare på, og det forsætter helt indtil kvinderne bliver langt over 40 år. De fylder altså på et tidspunkt i livet, hvor der i forvejen er mange store spørgsmål og forventninger til parforhold og karriere. Men selv kvinder, der har fundet sig til rette i beslutningen om et liv uden børn, får alligevel ikke lov til at slippe det mentalt. Det er hårdt. Og unødvendigt, synes jeg.

Selvfølgelig vil man gå glip af noget i livet, hvis man ikke får børn. Omvendt vil man også gå glip af noget i livet, hvis man får børn, for alle valg medfører fravalg. Når man kigger på et andet menneske og tænker, at de går glip af noget godt eller vigtigt, så lægger man sit eget perspektiv, sit eget verdensbillede og sine egne præferencer ned over dette menneske. Det kan man ikke. Hvad der er godt for én selv, er ikke nødvendigvis godt for en anden.

Der er selvfølgelig nogle ting, som vi med rette kan blive enige om, at vi alle har brug for, såsom kærlighed og relationer. Det står dog ikke skrevet nogen steder, at det skal komme fra et barn, og en kvinde, som ikke får børn, kan måske dyrke sit parforhold eller sine venskaber på en helt anden måde som barnfri eller frivilligt barnløs.

Hvad er dine råd til kvinder, der ikke ønsker børn? Hvordan kan de lykkes med at have det godt med deres beslutning og trives i et samfund, der er bygget op omkring ’kernefamilien’?

I min optik handler det først og fremmest om én ting: At finde sig til rette i sin egen beslutning. Dernæst handler det om at stå stærkt i den. At kunne disse to ting kræver, at du bliver forstået og spejlet, og for mange kvinder er en coach eller samtalepartner en genvej – eller ganske enkelt en nødvendighed – for at nå derhen. Alle mennesker – uanset identitet og livsvalg – ønsker sig bare at høre til, men accepten og kærligheden starter i kvinden selv. Det er først og fremmest der, at arbejdet ligger.

Hvis du tvivler på din beslutning, så udforsk hvor din egen tvivl starter og stopper. Det kan være enormt svært at mærke, om tvivlen kommer indefra eller fra omverdenen, og mange kvinder oplever, at de faktisk ikke er i tvivl, når det kommer til stykket. De kommer ofte frem til, at det er omverdenens pres, de internaliserer som egen tvivl.

En anden metode er at skrive dine tanker og overvejelser ned. Jeg bruger selv skrivemeditationer som en måde at pejle mig ind på mange tanker og følelser. Hvis du er mere til at tegne, kan det også være en måde at gribe det an på. I begge tilfælde er det en måde at få sat form på det, der fylder indeni uden nødvendigvis at tale med nogen om det.

Jeg vil derudover også opfordre til at opsøge spejlet. I litteratur, på tv, på sociale medier og hvor end du kan finde andre kvinder, som gør sig nogle af de samme tanker, som du gør. Alene dét at blive mødt og forstået, kan få skuldrene til at sænke sig.


Du kan se mere om Mette Munch Jørgensen på www.mettem.dk og på instagram @mettemj_dk

Forrige
Forrige

Vores vejrtrækning er så vigtig, så naturlig og endnu så underprioriteret af mange

Næste
Næste

Din menstruation er dit feedbacksystem!