Kan selvomsorg (også) være seksuel nydelse?

Der er ingen tvivl om, at selvomsorg er et vigtigt element for at trives i livet. Vi skal tale pænt til os selv og behandle os selv pænt. Vi selv er, trods alt, det eneste menneske, vi med sikkerhed skal være sammen med resten af livet. Selvomsorg kan være mange ting. Det kan være the i sofaen eller et langt karbad. Selvomsorg kan også være at sige ’nej’, at sætte grænser eller at fjerne nogle opgaver fra sin to-do-liste med god samvittighed. Men selvomsorg kan, ifølge Clara Andersen, medstifter af Peech, også være seksuel. Det er selvfølgelig interessant at få belyst emnet om selvomsorg fra forskellige vinkler, og derfor bad jeg Clara svare på et par spørgsmål om emnet. 

“Der er mange, der synes, at det er grænseoverskridende at skulle sætte ord på sin nydelse. Særligt hvis der er nye seksuelle ting, man vil prøve med partnere. Men at udforske sin egen og sin partners nydelse, kan være et vigtigt aspekt af ens selvforståelse.”

Af Clara F. D. Andersen

En af nøglerne til trivsel og mental sundhed er velvære. Når vi sørger for at prioritere vores velbefindende, skaber vi en solid grund for trivsel, der igen påvirker vores mentale sundhed positivt. Så at investere tid og opmærksomhed i selvpleje og velvære er ikke kun en luksus, men en vigtig del af et sundt sind og en sund krop. Velvære kan se ud på mange måder: for nogle er det et morgenritual med skønhedsprodukter, for andre er det at strukturere sin dag på den mest hensigtsmæssige måde, og for andre igen kan det være at træne. En anden vigtig, men ofte nedprioriteret form for velvære, er den seksuelle. Det kan stadig være tabubelagt at tale om nydelse, og det kan være svært at vide, hvor man skal starte. Derfor har vi i Peech samlet fem tips til seksuel velvære i hverdagen.

1.     Udforsk din egen krop

Der kan være mange forskellige grunde til, at man ikke har udforsket sin egen krop og nydelse: det kan skyldes manglende vejledning fra seksualundervisning, skam og skyldfølelse, eller at man bare ikke ved, hvor man skal starte. Der er intet galt i at afholde sig fra at eksperimentere med onani, men det kan alligevel berøve os en vigtig del af os selv. At udforske sig selv kan være en lærerig oplevelse i hvordan ens krop fungerer, og hvordan man oplever og skaber nydelse. 

2.     Prioriter intimitet

Uanset om du har partner(e) eller ej, er intimitet en vigtig del af livet. Intimitet er den tætte og personlige forbindelse til andre, men også til en selv. Intimitet kan styrkes på mange måder, hvor den emotionelle intimitet kan styrkes gennem at dele følelser, tanker og følelsesmæssige oplevelser med andre. Fysisk intimitet, derimod, kan komme gennem f.eks. en massage af andre eller en selv. Vi sælger f.eks. et massagelys, der gør det både hyggeligt og nemt at skabe intimitet med massage. Lyset sætter en hyggeligt stemning, der indbyder til intimitet, og når voksen er opvarmet, kan den bruges som massageolie. 
 

3.     God kommunikation – med andre og dig selv

Der er mange, der synes, at det er grænseoverskridende at skulle sætte ord på sin nydelse. Særligt hvis der er nye seksuelle ting, man vil prøve med partnere. Men at udforske sin egen og sin partners nydelse, kan være et vigtigt aspekt af ens selvforståelse. Nogle kan frygte at gøre sin(e) partner(e) kede af det eller usikre, hvis man italesætter nye ting, man vil prøve. Men det er vigtigt at understrege, at fantasier og lyster er ikke noget man har kontrol over, og samtidig kan ændre sig gennem hele livet. Har man ikke før italesat sine behov, er det derfor ikke en kritik af ens partner(e), hvis de ikke har imødekommet disse behov – de har jo ikke vidst det. Så når man taler om fantasier med andre, er det vigtigt, at man er lydhør overfor den andens ønsker, og samtidig holder snakken mellem jer. Det kan være en sårbar oplevelse, men at skabe et åbent rum for dialog kan styrke forbindelsen mellem jer og øge den gensidige forståelse.

“Nogle kan endda føle sig skyldige over at sætte tid af til sig selv, hvis man føler, at der er andre ting, der ville være mere ”produktive”. Men alenetid behøver ikke være en heldagsaffære.”

 

4.     Skab tid til selvforkælelse

Det er vigtigt at sætte noget tid af, hvor du kan fokusere kun på dig selv og dine behov. I hverdagens tidspres kan det nemt blive nedprioriteret. Mange af os falder i fælden om at gøre noget for andre; for vores børn, vores partner, vores chef eller vores bedste ven, og dermed glemme tiden til os selv. Nogle kan endda føle sig skyldige over at sætte tid af til sig selv, hvis man føler, at der er andre ting, der ville være mere ”produktive”. Men alenetid behøver ikke være en heldagsaffære. Det vigtige er bare, at man planlægger tiden og beslutter, at netop det tidsrum kun skal bruges på en aktivitet, der føles som selvforkælelse. Det kan være læsning, at tage et afslappende bad eller at drikke sin yndlingste og se sit yndlingsshow. Kun fantasien sætter grænser for, hvad der giver en glæde. 

 
5.     Dyrk din positive selvopfattelse

Et positivt forhold til ens krop og seksualitet er afgørende for seksuel velvære. Det kan igen gøres på mange måder - blandt andet gennem de fire ovenstående råd. Noget andet man kan gøre, er at øve den måde, man taler til sig selv på. Når man giver hjernen nye informationer og ny stimuli, begynder den at integrere det med den eksisterende viden. Mere teknisk skabes der nye forbindelser mellem nervecellerne i hjernen, kendt som synapser. Når man bliver ved med at aktivere bestemte synapser, styrker det forbindelsen mellem dem. Taler man ofte negativt til sig selv, vil den information altså begynde at sidde godt fast.

Men giver man sig selv små komplimenter, vil de i stedet begynde at være en del af ens selvopfattelse. Det kan være komplimenter som: ”mit hår ser godt ud i dag”, ”jeg har været dygtig til mit arbejde” eller ”jeg er god til at lytte og give råd”. Noget andet man kan gøre, er at udvælge en eller flere dele af sin krop, man er rigtig glad for. Det kan være ting som “min ryg er virkelig smuk” eller “min krop er sej, den bærer mig rundt hver dag”. Man kan altså komplimentere en del, og måske opleve, at denne positive tale kan spredes til andre dele af kroppen.  

Mange af os taler desværre ofte grimt til os selv. Meget grimmere end vi ville tale til dem, vi holder af. Vi ville f.eks. aldrig sige til en veninde: ”ad en ulækker delle, du har på maven”, eller ”hvorfor er dine lår dog ikke lidt tyndere?”. Tal til dig selv, som du ville tale til din datter eller din bedste veninde. Du fortjener også den gode tone.

 

Hvis du vil læse mere om Peech og dykke ned i deres produkter, kan du gøre det lige her.

Forrige
Forrige

Er du modig nok? Forstå hvad frygt kan gøre ved dit liv og dit potentiale.

Næste
Næste

Hvorfor er det egentlig, at stress er dårligt for dig?