Jens Gram om hvad vi kan bruge osteopati til i den moderne verden

Interview med Jens Gram


I dagens travle samfund er forståelsen for kroppens komplekse systemer og deres indvirkning på vores velbefindende blevet afgørende. Jens Gram, en erfaren fysioterapeut og autoriseret osteopat, giver os i den korte artikel her en dybere indsigt i, hvordan osteopati både adresserer fysiske symptomer, men også kan bruges til at forklare sammenspillet mellem menneskets fysiske og mentale sundhed. Jens Gram er medejer af Aarhus Osteopati, og selvom han ser forskellige typer af patienter, er han især engagement i kvindekroppens sundhed.

“Kroppens 'økonomi' er en metafor for balancen mellem energiforbrug og energitilførsel. Ligesom med indtægter og udgifter skal det gå lige op, for at der er balance.Det handler om at finde en harmoni, hvor kroppens energiudgifter ikke overstiger det, den får tilbage”

 Jens, hvad er Oosteopati, kort fortalt? 

Osteopati er en autoriseret sundhedstitel i Danmark og en 4-årig uddannelse ovenpå fysioterapi. Det vigtige er at forstå, at osteopati er mere end bare behandling af smerter; det er en holistisk tilgang til sundhed. Som osteopater tror vi på, at kroppen har en iboende evne til at helbrede sig selv, og vores rolle er at facilitere denne proces. Når vi kigger på en skade, eller på et hvilket som helst problem i kroppen så som tarmproblemer, hovedpine, nedsat energi, dårlig søvn, kigger vi altså på, hvad der samlet set er med til at skabe en ubalance, der gør, at kroppen ikke har ressourcer til at arbejde optimalt. Vi undersøger manuelt om alt kan bevæge sig i kroppen, da alle strukturer i kroppen helt ned til cellerne skal have bevægelse for at fungere. Derudover kigger vi på kroppens samlede indtægter og udgifter. Det vil sige: hvad bruger man energi på og hvor får man energi fra? Og hvorda går det samlede regnestykke op? Vi kigger på hele patients livsstil, hverdagsvaner, søvn mv.


Du taler om kroppens samlede økonomi. Hvad mener du med det?

Kroppens 'økonomi' er en metafor for balancen mellem energiforbrug og energitilførsel. Ligesom med indtægter og udgifter skal det gå lige op, for at der er balance. Det handler om at finde en harmoni, hvor kroppens energiudgifter ikke overstiger det, den får tilbage. Dette kan involvere ændringer i livsstil, søvnvaner og endda kost og er en vigtig del af enhver længerevarig funktionel smertetilstand eller problem med kroppen. Hvis kroppen skal være i stand til at hele sig selv, skal den have overskud af ressourcer. På den måde er mental sundhed faktisk rigtig vigtig for fysisk sundhed men også vice versa. 

Der er derfor en direkte sammenhæng mellem krop og sind og betydningen af denne forståelse er grundlæggende i osteopatisk behandling. Mental sundhed og kroppens sundhed er tæt forbundne. Stress og angst manifesterer sig fysisk, og fysisk ubehag kan føre til mentale udfordringer. Osteopati kan hjælpe med at lette disse tilstande ved at genoprette kroppens naturlige balance. Udover manuel behandling guider man som osteopat patienterne i at forstå deres kroppe og hjernens reaktioner. Det handler om at skabe en helhedsorienteret plan for bedre mental og fysisk sundhed.

 

Hvis du skal give et par konkrete råd med til folk om, hvordan de trives bedst muligt i det moderne liv, hvad vi du så give dem med?

 Mine 3 tips til bedre trivsel i det moderne samfund må være:

  • Selvbevidsthed: Vi skal have øget bevidsthed om kroppens signaler. Ved at være opmærksom på kroppens advarsler, kan man forebygge mange problemer, før de opstår.

  • Regelmæssig bevægelse: Bevægelse har en dobbelt fordel. Den styrker kroppen fysisk, og frigivelsen af endorfiner kan forbedre det mentale velbefindende.

  • Balance: At opnå balance mellem arbejde, hvile og fritidsaktiviteter er essentielt. Hvor meget af dagen tilbringes i 'kamp eller flugt'-tilstanden kontra i 'hvile og fordøjelses'-tilstanden? Vi bør nemlig stræbe efter en balance mellem de to.

 

For at give en større forståelse af hvordan mental og fysisk sundhed hænger sammen, har jeg fået lov til at dele to af mine patientcases:

Case: Stress og Nakkesmerter

Maria, en 35-årig projektleder, kom til min klinik med kroniske nakkesmerter. Gennem samtale og undersøgelse fandt vi ud af, at hendes smerter og spændinger blev forværret og nok have rod i et højt stressniveau på arbejdet. I behandlingen fokuserede vi ikke kun på den manuelle terapi for at løsne de spændte muskler og øge bevægelighed i nakken og brystryggen, men også på at adressere stressfaktorerne. Ved at integrere åndedrætsøvelser og mindfulnessteknikker i Marias daglige rutine, så vi en markant forbedring. Hendes nakkesmerter mindskedes og forsvandt stort set, og hendes generelle velbefindende forbedredes betydeligt. 


Case:
Angst og Fordøjelsesproblemer

Thomas, en 28-årig softwareudvikler, led af tilbagevendende fordøjelsesproblemer. Han var blevet undersøgt medicinsk, men uden klare fund eller tegn på sygdom. I vores sessioner opdagede vi, at hans symptomer var tæt knyttet til hans angstniveauer. Ved at arbejde med både manuel behandling for at forbedre hans tarmfunktion og teknikker til at håndtere angst og være mere i hans hvile og fordøjelsesdel af nervesystemet, der øger tarmfunktion, tarmbevægelse og fordøjelsesenzymer, oplevede Thomas en betydelig lettelse. Han lærte at lytte til sin krops signaler og blev bedre til at håndtere sin angst, hvilket også mindskede hans fordøjelsesproblemer.

Afsluttende vil jeg gerne nævne, at jeg for fremtiden ønsker at se osteopati som en voksende del af sundhedssystemet, hvor flere mennesker genopdager vigtigheden af holistisk sundhed. Jeg mener, at der vil være en øget efterspørgsel efter behandlingsformer, der anerkender hele personen, og jeg er personligt dedikeret til at uddanne næste generation af osteopater til at møde den efterspørgsel med kompetence og omsorg.

Næste
Næste

Er du modig nok? Forstå hvad frygt kan gøre ved dit liv og dit potentiale.