Vane- og overspisningscoach, Mie Løwe, om hvorfor et mere nuanceret syn på krop, vægt og kost er nødvendigt

Interview med Mie Løwe

Forleden havde jeg en snak med vane- og overspisningscoach, Mie Løwe. Hun fortalte om, hvorfor det er vigtigt, at vi nuancerer vores syn på sundhed, kost og vægttab. At fokusere meget på krop og sundhed er nemlig tæt koblet med vores mentale (mis)trivsel.

“Der er mange ting i min ungdom, jeg er gået glip af; fx galla på mit gymnasium, idrætsdage, en tur til stranden med vennerne – for bare at nævne et par eksempler. Simpelthen fordi jeg var skidebange for, at de skulle opdage, at jeg var tyk”.


Du har fortalt mig, at du har valgt din karriere fordi du gerne ville stille dét til rådighed, du selv manglede som ung. Hvad handler det om?

Jeg har brugt så mange teenageår på at spekulere over, hvad andre mon tænkte om mit udseende, om min kropsstørrelse og den mad, jeg spiste. Jeg brugte enormt meget krudt på at nørde tv-programmer, læse dameblade mv. om, hvordan man kunne tabe sig og leve sundt. Der er mange ting i min ungdom, jeg er gået glip af; fx galla på mit gymnasium, idrætsdage, en tur til stranden med vennerne – for bare at nævne et par eksempler. Simpelthen fordi jeg var skidebange for, at de skulle opdage, at jeg var tyk. Jeg brugte blandt andet en del af min SU på at gå til en diætist, der skulle lave en kostplan og på den måde hjælpe mig med at tabe mig. Og jeg kunne godt tabe mig; men det var uendelig svært at holde vægten efterfølgende.

Derfor brænder jeg så inderligt for at hjælpe kvinder med at få et afslappet forhold til mad og krop, fordi jeg ved, hvordan det kan spænde ben for livskvaliteten- og glæden. I min optik, er der brug for mere normalisering af kvindekroppens mange måder at se ud på. Og der er stærkt brug for et nuanceret billede af vægttab, sunde vaner og ”livsstilsændring”, som vi kender den. For det handler ikke om, at vi ”bare lige” skal tage os sammen og spise lidt sundere. Hvis man dykker ned i de bagvedliggende mentale processer, overbevisninger, adfærd og vaner, er der mulighed for at forstå ens fokus på kost, krop og vægt på en helt ny måde. Jeg vil rigtig gerne hjælpe folk med at grave det spadestik dybere ned, og derved hjælpe dem til at få et sundere forhold til mad, krop og vægt.

Det kan være både stressende og opslidende, hvis vi konstant er overfokuserede på alt det, vi gør forkert eller ikke formår relateret til vores sundhed”.



Hvorfor er det vigtigt, at flere får et mindre anstrengt forhold til sundhed?

Det handler i høj grad om, at når vi har et anstrengt forhold til sundhed, er der en evig dårlig samvittighed over alt det, vi ikke formår. Tanker om, at vi ikke er gode nok, sunde nok, slanke nok, dygtige nok osv. kommer til at fylde alt for meget. Det bliver til rigtig mange overbevisninger og regler, vi skal leve op til, som i sidste ende ofte ender med at være urealistiske. Og det kan være en enorm hæmsko for rigtig mange ting her i livet. Vi kan gå glip af meget nydelse, livskvalitet- og glæde, hvis de her regler og overbevisninger ender med at stå i vejen for os. Derudover kan det være både stressende og opslidende, hvis vi konstant er overfokuserede på alt det, vi gør forkert eller ikke formår relateret til vores sundhed.

Hvilken rolle spiller vaner i forhold til at have det godt i livet?

Vaner er noget, som vi gør helt automatisk uden yderligere besværligheder eller spekulationer omkring hvorfor vi gør, som vi gør. Vi snakker i samfundet så meget om, at vi gerne vil ændre vaner, blive sundere og være mere nærværende.  At være opmærksom på sine vaner er guld værd, for at have det godt her i livet, vil jeg mene.

I virkeligheden er ’sundhed’ et enormt bredt spektrum af forskellige områder i livet, der tilsammen udgør en form for sundhed for den enkelte. Sundhed er ikke bare at spise grøntsager og dyrke motion. Sundhed er også at mærke sine følelser, at slappe af når man har brug for det at bevæge kroppen, at have tryghed i sine sociale relationer samt at have et positivt og givende arbejdsmiljø – og ikke mindst påvirker intimitet vores sundhed.

Når vi kan gøre mere af det, der gør os glade og som giver os noget positivt på en ubesværet måde, altså igennem vaner, kan det også have en effektiv virkning til at have det godt her i livet. Det er min overbevisning.

Hvis du skulle give 5 råd til en yngre udgave af dig selv med den viden, du har i dag, hvordan ville de så lyde?

Vigtigst af alt; du er god nok, lige præcis som du er. Det er vigtigt for vores selvværd, at vi alle har en grundfølelse af, at vi har noget at byde på. Vi skal nogle gange grave et par år, før vi finder frem til det, men den er god nok – vi har sgu alle sammen noget at bidrage med. 

Du behøver ikke stresse over alt det ved din krop, du gerne vil ændre. Når alt kommer til alt, tænker folk tilbage på dit smil, dit glade væsen og din tilstedeværelse. Og altså ikke om du havde appelsinhud, strækmærker på maven eller en bums på hagen. Du må gerne se anderledes ud end de andre.

Brug mindre tid på at spekulere over hvad andre tænker om dig. Lad dem tænke. Folk må synes hvad de vil. Gør mere af det, der gør dig glad og som virker meningsfuldt for dig.

Livet bør leves forlæns, men forstås baglæns. Kast dig ud i nogle ting. Tag nogle chancer. Der må gerne være fuld fart på, men husk også at stoppe op og træk vejret. Ellers har du ikke dig selv med på rejsen.

Når du står overfor store beslutninger i livet, så mærk godt efter om det er en af de ting, du tror, at du vil fortryde, når du bliver gammel, hvis du ikke får prøvet det af eller givet det en chance. 



Hvis du vide mere om emnet, kan du lytte med til afsnit 32 af Vores Mentale Sundhed med vane- og ernæringsekspert, Anne Gaardmand.
Forrige
Forrige

Tidligere UFO Yepha-rapper om hvorfor vi i langt højere grad bør skabe kontakt indadtil

Næste
Næste

Tilknytningsteori: Om hvorfor tilknytningen til vores forældre kan give udfordringer i vores nære relationer med Lene Bojer