Vi bekymrer os for meget!

Af Lea Hellmann

 Vi bekymrer os for meget!

Man siger som tommelfingerregel – og studier peger på - at omkring 80-95% af vores bekymringer i gennemsnit ikke bliver til virkelighed. For eksempel findes et studie – der er nævnt i bogen ’The Worry Cure’ – hvor en række mennesker, der bekymrede sig meget, blev bedt om at skrive deres bekymringer ned i 14 dage og så vurdere, hvad der ville ske med bekymringer. Det viste sig i studiet, at i 85 % af tilfældene skete det, som forsøgspersonerne havde frygtet, ikke. Og selv i de 15 % hvor der rent faktisk skete noget negativt, oplevede langt de fleste af deltagerne i forsøget (faktisk 79%), at de kunne klare deres problem bedre, end de havde forventet.

Og der findes en række studier i samme kategori.

Tænk lige over det. Umiddelbart bliver kun 5 - 20 %, af alt det du bekymrer dig om, til virkelighed. Tænk over, hvor meget tid, energi, liv og nærvær vi spilder på rent faktisk at bekymre os. Tænk hvor mange andre dejlige ting ting, der giver dig glæde og energi og hvor meget nærvær, du i stedet kunne dyrke i de her 80 %?

Netop derfor er det virkelig en power at blive bevidst om, hvornår du bekymrer dig, så du kan vælge - eller i hvert fald har muligheden for - at gøre noget andet end at bekymre dig. Første skridt er din bevidsthed.

Hvis du ikke bliver bevidst om ”hov, nu er jeg i gang med en bekymring” og i stedet bare, uden at tænke over det, dykker ned i bekymringen og dyrker den, mister du chancen for at ændre bekymringen til noget andet og ofte mere hensigtsmæssigt.

En Challenge

En challenge for din næste uge kunne derfor være at øve dig i at blive opmærksom på de bekymringer, der dukker på i dit hoved. Når du bliver opmærksom på bekymringen, så stiller du dig selv spørgsmålet, om hvorvidt det er en bekymring, du rent faktisk kan gøre noget ved. Sagen er nemlig, at vi ofte bekymrer os om en masse ting, vi ikke kan ændre - og det er jo spild af tid. Så hvis svaret på dit spørgsmål er ‘nej’, så vælg bevidst at tænke på noget andet end bekymringen. Du kan eksempelvis

  • Vende fokus udad og kigge intenst på dem, du er sammen med eller på et objekt, du kan se.

  • Eller du kan flytte dit fokus til dit åndedræt og tage et par dybe indåndringer.

  • Udfordre din bekymring/den indre kritiske stemme med logiske, faktuelle argumenter.

Pointen her er, at en tanke i sig selv kun eksisterer kortvarigt, hvis vi ikke dyrker den eller dykker ned i den. Eller sagt på en anden måde: tanker findes kun, når vi tænker dem.

Er svaret på dit spørgsmål omvendt ‘ja’ - altså hvis du reelt godt kan gøre noget ved det, du bekymrer dig om - så beslut dig for rent faktisk at gøre noget konkret ved bekymringen i stedet for at gå og bruge en masse tid på din bekymring uden at handle på den. I den forbindelse er et tip, at du beslutter dig for hvor meget tid, du må bruge på at “løse” din bekymring. Det kaldes af ekspert i metakognitiv terapi, Pia Callesen, for ‘grubletid’. På den måde ender du ikke med at bruge unødvendig lang tid (og mange tanker) på din bekymring.

Forrige
Forrige

Ignorer dit Ego og forstå din essens - og bliv fri for stress og angst

Næste
Næste

Vores vejrtrækning er så vigtig, så naturlig og endnu så underprioriteret af mange